de-fordomda-poeternaTitel: De fördömda poeterna
Originaltitel: Les Poètes maudits
Författare: Paul Verlaine
Översättare: Elias Wraak
Formgivare: Luque

Format: Häftad
Antal sidor: 101
Utgiven: Augusti 2002

ISBN: 9789189633032

Beställ här!

När De fördömda poeterna började publiceras 1884, som artiklar i tidskriften «Lutèce», hade Paul Verlaine redan börjat sin slutgiltiga förvandling till legendens absintomtöcknade avgrundsluffare, och när artiklarna gavs ut i bokform 1888, utökad med essäer om den än idag alldeles för ouppskattade Marceline Desbordes-Valmore, Villiers d’Isle-Adam och om Verlaine själv (som det genomskinliga anagrammet Pauvre Lelian – Stackars Lelian), var förvandlingen fulländad – han var ruinerad på alla plan.

Han hade fört ett skandalöst liv, bespottats för sina homosexuella utsvävningar, suttit i fängelse två gånger – först för mordförsök på Rimbaud, sedan för att ha misshandlat och hotat sin mor till livet – hans skilsmässa från den hyperborgerliga Mathilde Mauté trädde i kraft 1885, och 1886 dog den alltid lika överseende modern som mer eller mindre försörjt sin livsoduglige son i hela hans vuxna liv. Arvet, det som fanns kvar av den en gång ansenliga familjeförmögenheten, gick rakt ner i Mathildes ficka, och för första gången i sitt liv var Verlaine helt utblottad.

”De fördömda poeterna är ¬inte alltid de bästa poeterna, men ställer ofta till med så mycket hyss och djävulskap att deras biografier är komiska i sina omåttliga ¬avvikelser vad gäller ’normalt’ beteende. Vi snackar outsiders.”

Aftonbladet, 17 januari, Anders Paulrud.