Titel: Lilith
Originaltitel: Lilith
Författare: George MacDonald
Översättare: Arthur Isfelt

Format: Häftad
Antal sidor: 307
Utgiven: November 2006

ISBN: 9789189633100


I sin förmåga att förvandla sitt själsliv till bilder, händelser, karaktärer och miljöer, som är giltiga för alla, är han en av 1800-talets mest anmärkningsvärda författare … och ”Lilith” är i klass med – ja, kanske till och med överlägsen – det främsta som Poe skrev.” W.H. Auden

”Jag har aldrig dolt det faktum att jag alltid betraktat honom som min läromästare.” C.S. Lewis

På semester från sina studier i Oxford besöker den unge herr Vane sitt föräldrahem; när han slår sig ner i det väldiga biblioteket för att läsa får han syn på en otydlig skepnad, en gänglig gammal man, bland de talrika bokhyllorna. Han följer efter honom uppför trapporna tills de når husets vindsvåning. Här, där han aldrig förr satt sin fot, finner han en underlig antik spegel. När han placerar handen mot glaset ger det plötsligt vika.

Jag stod i hjärtat av universums kyrkogård; dess omkrets var den gränslösa heden, dess väggar den grå himlaranden, låg och stjärnlös. Jag hade lämnat vår och sommar, höst och solsken bakom mig, och nått vintern som väntade. Jag hade gett mig av i min ungdoms vår; och nu hade jag redan nått hit!

George MacDonalds (1824-1905) mörka saga Lilith (1895) är en berättelse om drömmen, döden och livet; den är en tidlös klassiker som har haft ett betydande inflytande på såväl C.S. Lewis som J.R.R. Tolkien.


Alastor Klassiker

Lilith finns också i serien Alastor Klassiker där vi samlar våra mest oumbärliga dekadensklassiker.

Utgiven: Augusti 2019

ISBN: 978-91-89633-58-2