Titel: Monsieur Venus
Originaltitel: Vénus – roman matérialiste
Författare: Rachilde

Översättare: Hillevi Norburg
Formgivare: Beatrice Bohman och Martina Andersson
Format: Halvklotband
Antal sidor: 272
Utgiven: Juli 2019

ISBN: 97891896334526


När den adliga Raoule de Vénérande träffar den fattige arbetaren Jacques Silvert drabbas hon av en häftig förälskelse och bestämmer sig för att hon vill ha honom till sin älskarinna. Han installeras i en överdådig ateljé där hon drogar, slår och älskar sitt vackra offer som gör allt för att glömma sin manliga stolthet och förföras av lyxen. Kan man finna sig i en sådan tillvaro? Kan omvärlden tolerera den? Vännen och före detta husarofficeren baron de Raittolbe gör det i vilket fall inte. Hans stiliga mustasch darrar av svartsjuka och oförlöst begär – men är det verkligen till Raoule hans lust står? Ödesdigra konsekvenser väntar för den som försöker skriva om reglerna och för den som är alltför vacker.

I den här hyperdekadenta och proto-queera romanen från 1884 utmanar dess författarinna Rachilde – ”Mademoiselle Baudelaire” – även en modern läsares föreställningar om kön, klass och konst.

Utgåvan innehåller även förord och kommentarer av översättaren Hillevi Hellberg och efterord av fin de siècle-forskaren Cecilia Carlander.


Alastor Klassiker

Monsieur Venus finns också i serien Alastor Klassiker där vi samlar våra mest oumbärliga dekadensklassiker..

Utgiven: December 2021

ISBN: 978-91-89633-77-3