Titel: Vid vansinnets berg
Originaltitel: At the Mountains of Madness
Författare: H. P. Lovecraft
Översättare: Arthur Isfelt
Formgivare: Dan Svensson

Format: Häftad
Antal sidor: 191
Utgiven: Juli 2009

ISBN: 9789189633254


Något slumrar på andra sidan Vansinnets berg. När en expedition från Miskatonics universitet anländer till Antarktis ödsliga polaröken och mäktiga, ruvande isberg, och borrar upp och smälter ner den uråldriga ismassan, finner de en mardröm som de aldrig hade kunnat föreställa sig. Sovande sedan urminnes tider vaknar något fruktansvärt, som för alltid borde ha varit dolt för människan.

Ännu en gång har jag nått en punkt där det är mycket svårt att fortsätta. Jag borde vara härdad vid det här laget; men det finns vissa erfarenheter och aningar som sårar alltför djupt för att någonsin läka, och som bara efterlämnar en sådan ytterligare känslighet att minnet återuppväcker all den ursprungliga skräcken.

Romanen Vid vansinnets berg intar en central position i Lovecrafts skönlitterära universum och utgör ett av naven i hans Cthulhu-svit. Denna textkritiska, kommenterade utgåva baseras på den senaste Lovecraftforskningen och innehåller, utöver romanen, självbiografiska texter, essän ”Några ord om interplanetarisk litteratur”, författarens anteckningar till Vid vansinnets berg, utdrag ur brev och som appendix novellen ”Den namnlösa staden”.

Denna utgåva innehåller dessutom samtliga illustrationer, som Lovecraft själv kallade briljanta, av Howard V. Brown och som tillsammans med romanen publicerades i pulpmagasinet Astounding Stories 1936.

Detta är en uppföljare till Alastor Press Skuggan över Innsmouth och den följs av ytterligare en volym: Viskningar i mörkret.


Alastor Klassiker

Vid vansinnets berg finns också i serien Alastor Klassiker där vi samlar våra mest oumbärliga dekadensklassiker.

Utgiven: Augusti 2019

ISBN: 9789189633643